Just another WordPress site

IbuBapa Dalam Tahanan, Kanak-Kanak 11 Tahun Masak Guna Dapur Kayu Jaga 3 Adik Kecil.

0

Begitulah realiti kehidupan yang terpaksa ditempuhi oleh seorang kanak-kanak yang berusia 11 tahun apabila terpaksa menggalas tanggungjawab untuk menjaga keluarganya. Bukan tiada ibubapa. Namun, ibubapanya berada didalam tahanan dan dia pula tinggal bersama dengan atuk dan nenek yang telah uzur.

Seperti biasa, Ustaz Ebit Lew pasti akan tampil untuk memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan. Tidak terkecuali juga adik Farisya ini yang baru berusia 11 tahun. Namun, beliau terpaksa untuk berhenti sekolah dan menjaga keluarganya.

Satu perkongsian telah dimuat naik di laman Facebook Ustaz Ebit Lew dimana ia telah mendapat lebih daripada 180,000 Likes, 7,600 komen dan juga 8,500 share pada saat artikel ini ditulis. Rata-rata warganet turut sebak dengan apa yang terpaksa dilalui oleh adik Farisya ini.

 

GUNA SUSU PEKAT MANIS MENGGANTIKAN SUSU TEPUNG

Didalam perkongsian Ustaz Ebit Lew, beliau ada memberitahu bahawa Farisya menggunakan susu pekat manis sahaja bagi menggantikan susu tepung untuk diminum oleh adiknya yang berusia 1 tahun. Dia juga terpaksa memasak dengan menggunakan dapur kayu.

“Sayu sedih tengok adik Farisya 11 tahun masak guna dapur kayu jaga 3 adik kecil. Buat susu adik guna susu pekat manis menggantikan susu tepung. Adik paling kecil umur 1 tahun. Dah tak sekolah jaga adik. Tinggal dengan atuk nenek dah uzur. Mak ayah dalam tahanan.”

 

DAFTARKAN FARIS DAN FARISYA KE MAAHAD TAHFIZ

Menerusinya posting tersebut juga, Ustaz Ebit Lew dan mak cik kepada Farisya telah mendaftarkan Farisya dan adiknya Faris untuk mengikuti pelajar di Maahad Tahfiz Manzil Furqan yang bertempat di Kota Bahru.

“Terbaca dekat fb Raja Anita Raja Mukhtar. Saya bersama makciknya tadi daftarkan Faris dan Farisya ke Maahad Tahfiz Manzil Furqan Kota Bharu. Disini ada pelajaran sains, subjek agama dan Tahfiz. Cantik dan eksklusif. Sebulan Rm600. Terus hantar ke sini tadi. Seronok adik-adik ni.”

 

RINDU NAK BELAJAR

Ketika ditanya Ustaz Ebit Lew, Farisya memberitahu bahawa dia rindu untuk belajar. Dia juga ingin berjaya dan menjadi seperti ustaz untuk membantu keluarganya.

 

BACA JUGA: Jenazah Arwah Bapa Singgah Sekolah Anak Duduki SPM. Peluang Akhir Tatap Wajah!

 

Saya tanya kenapa nak sekolah. Jawabnya nak berjaya macam ustaz nak tolong mak ayah dan adik-adik. Rindu nak belajar dan bahagiakan keluarga. Masa nak pergi semua atuk nenek, jiran, pakcik makcik semua tadi menangis. Sampai kami pun menangis. Teringat anak dekat rumah. Beratnya ujianMu wahai anak. Maafkanlah kami lambat membantu.

Terima kasih mak saudara yang akan menjaga adik-adiknya. Terima kasih Ustaz Fadhli Shaari dan Pegawai JKM yang lebih awal menziarahi dan membantu serta bersama memberi perhatian. Terima kasih Penghulu dan masyarakat sekitar. Terima kasih zakat. Terima kasih penderma PKUM. Terima kasih kepada NGO di Kelantan. Terima kasih Raja Anita.”

Berdasarkan gambar-gambar yang dikongsikan oleh Ustaz Ebit Lew, jelas kelihatan kesusahan dan kesukaran hidup yang terpaksa dilalui oleh adik Farisya ini. Ayuh kita sama-sama lebih peka dengan masyarakat sekeliling kita samada ada diantara mereka yang memerlukan bantuan atau tidak.

Jika mampu, bantulah mereka sekadar terdaya. Jika tidak, bantulah dengan memaklumkan kepada pihak yang sepatutnya untuk membantu. Jangan lupa juga untuk titipkan doa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.